Pay Senedi
Anonim şirketlerde pay senedi finansal bir varlık olarak kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra pay senetleri şirketler için değerli evraklardır. Bundan dolayı da anonim şirketin sermayesini temsil etmektedir. Pay senedinin basılmasının ardından şirketin imza atmaya yetkisi olan en az 2 kişi tarafından imzalanması halinde de geçerlilik kazanmaktadır.
Pay Senedi Sahibi Nelerden Sorumludur?
Şayet şirket sermaye artımına gitmiş ise bu unsura pay senedi sahibi de ortak olmaktadır. Bunun yanı sıra hisse senedi sahibi olan şirketin yönetim kurulu seçimlerinde aday olarak katılma hakkına sahiptir. Bunun dışında pay senedi sahibi artırımda taahhüt ettiği tutarları da ödemeyi kabul eder.
Hisse senedi sahibi olan kişilerin şirket sırlarını saklama yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu yükümlülük yasaldır. Hisse senedi sahibi ortaklık sözleşmesinde yer alan tüm kurallara uyarak hareket etmelidir.
Pay Senedinde Bulunması Gereken Bilgiler:
- Şirketin Unvanı
- Yetkililerin imzaları
- Şirketin kuruluş sermayesi
- Şirketin esas sermaye miktarı
- Pay senedinin tertibini
- Pay senedinin tertibinin tescil tarihi
- Şirketin kuruluş tescil tarihi
- Pay senedinin türü
- Pay senedinin nominal değeri
- Kaç payı içerdiğini
- Sahtekarlığı engelleyici işlem uygulanmış olması
Adi ve İmtiyazlı Pay Senedi Nedir?
Adi hisse senedi ait olduğu şirketin belli bir bölümünü karşılayan ve şirket karından pay almak hakkı oy kullanma hakkı veren hisse senetlerini ifade etmektedir. İmtiyazlı hisse senedi adi hisse senedine kıyasla çok daha fazla ayrıcalık tanıyan hisse senedini ifade etmektedir. Şirket yönetiminde şirketin ana sözleşmesinde belirtilmesi durumunda adi pay senedine göre daha fazla oy hakkı belirlenebilmektedir. Altın hisse olarak da bilinmektedir.
Nama ve Hamiline Yazılı Pay Senedi Nedir?
Nama yazılı hisse senedi, belirli bir şahsın adına düzenlenmiş olan senedi ifade etmektedir, senedin üzerinde sahip olduğunu kişinin adı yazmaktadır ve aynı bölümde devir tablosu bulunmaktadır hissedar bu tabloyu kullanarak hissesini devredebilmektedir, devralan yine aynı bölümü kullanarak sahip olduğunu hissesini devredebilmektedir. Hamiline yazılı olan pay senet çeşitleri kişilerin adına düzenlenmez yani pay senedinin üzerinde kimin olduğu açıkça belirtilmemektedir kimin elindeyse onun olduğu kabul edilir. Borsa kapsamında alınan ve satılan hisse senetleri hamiline yazılı hisse senetlerini ifade etmektedir.
Nama yazılı hisse senedi hakkında detaylı bilgi için linki tıklayınız.
Primli ve Primsiz Pay Senedi Nedir?
Hisse senedinin nominal değerinden daha yüksek bir bedel ile çıkarılan hisse senetleri primli hisse senedini ifade etmektedir. Hisse senedi üzerinde yazılı olan değerden çıkarılıyorsa primsiz hisse senedi olarak belirlenmektedir.
Bedelli ve Bedelsiz Hisse Senedi nedir?
Şirket kuruluşunda ya da sermaye artırımında bedeli ortaklardan alınarak çıkarılan hisse senetleri bedelli hisse senetleri olarak ifade edilmektedir. Bedelsiz hisse senetleri ise şirket karından sermayeye eklenen miktara denilmektedir.
Pay Senedi Nerelerde Kullanılır?
Pay senedi ya da diğer bir adı ile hisse senedi; bir işletmede ortakların her birinin işletme üzerinde oranlarını gösteren kıymetli belgelerdir. Pay senedi düzenleyen işletmeler genellikle anonim şirketleridir. Belgede belirtilen ücret TL cinsinden olmaktadır. Pay senedi iki çeşit olarak düzenlenmektedir. Hisse senedi tipleri: hamiline ve nama yazılı olanlardır. Hamiline pay senedi; Yeni Türk Ticaret Kanunu madde 484 göre bu senede sahip olanlar işletmenin ortağı kabul edilirler. Hamiline olan belgelerde adı soyadı yer almamaktadır.
Nama yazılı evraklarda ise isim bilgisine yer verilmektedir. Anonim şirketleri için bu denli öneme sahip olan bu evrakların basımının da her bir detayı oldukça önem arz etmektedir. Pay senedi basımı esnasında yapılacak ufak bir hata ileriki yıllarda ortaya çıkacağından şirket için çok ciddi neticeler doğurabilmektedir.
Pay Senedi Basımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Pay senedi ya da ekonomistlerin deyimi ile “ortaklık nüfus cüzdanı”; bir şirket için hayati öneme sahip belgelerdir. Dolayısı ile bu belgelerin basımında dikkat edilecek unsurların başında güvenlik gelmektedir. Pay senedi basımı için güvenlik teması sahte belgelerin önlenmesi açısından önem arz etmektedir. Pay senedi basımı yapan matbaalar güvenlik sorununu çözmek adına üç tane sistem uygulamaktadır. Bunlar; görünmez filigran, özel yapım kağıt, hologram teknolojisidir. Bu uygulamaların tamamını kullanmak zorunlu olmayıp şirketlerin talepleri sonucunda değerlendirerek uygulanmaktadır.
Güvenlik Uygulamaları Nasıl Yapılmaktadır?
Hologram Teknolojisi; lazer uygulamaları kullanılarak istenilen objenin üç boyutlu görüntüsünün kaydedilmesi işlemidir. Hisse senedi basımı işlemleri esnasında, belgenin üç boyutlu hologram görüntüsü alınarak sahte bir belgenin düzenlenmesini engellemek mümkün olmaktadır. Sonraki süreçte, hazırlanılan sahte bir belge ortaya çıkar ise gerçek belgenin hologram görüntüsü ile karşılaştırma yapılmaktadır. Güvenlik koruması adına bir diğer önlem filigran kullanılmasıdır. Filigran; genellikle devlet için yapılan paralarda kullanılan ve UV mor ışıkta ortaya çıkan yazıt veya simgelerdir.
Senet üzerinde yapılan filigran taklit edilmesi çok zor olduğundan dolayı önemli bir güvenlik önlemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Filigran olarak şirketler genellikle şirket amblemlerini, kurucularının fotoğraflarını ya da bir yazıtı tercih etmektedirler. Bu iki önemli güvenlik önleminin yanı sıra daha basit olan bir sistem daha vardır.
Hisse senedinin basıldığı kağıt özelikleri de basit ama pratik bir önlem olmaktadır. Basılan kağıdın kalitesi, kalınlığı, hamur özelikleri, ölçüleri, kullanılan mürekkep kalitesi gibi özelikler her hisse senedine özel olarak dizayn edilebilecek noktalar olmaktadır. Bu üç ana güvenlik bariyeri aynı anda basım yapan matbaa tarafından kullanıldığı takdirde, sahtekârlıklar çok azalacaktır.
Pay Senedi Üretimi Esnasında Dikkat Edilecekler Nelerdir?
Pay senedi bastırmak talebinde bulunan şirketler öncelikle matbaalara isteklerini iletmektedirler. Pay senedi basan matbaalarda çalışan uzmanlar ve şirket yetkilileri ortak bir plan çıkarmaktadırlar. Bu esnada tüm ayrıntılar görüşülmektedir. Şirket görevlileri isteklerini iletmekte, uzman matbaa yetkilisi ise önerilerini sunmaktadırlar. Bir hisse senedi ön yüzünde önemli detaylar bulunmaktadır.
Temsil eden isim (nama yazılı ise), şirket adı, kuruluş tarihi, kuruluştaki sermayesi, pay senedinin nevi, tertibi, kaç payı içerdiği, sermayenin ödenen miktarı, işletme cinsi ve hisse senedi gibi bilgiler pay senedinin ön yüzünü kaplamaktadır. Belgenin üzerindeki yazıların puntosu, yazı tipi ve yazı rengi isteğe göre şekillendirilmektedir. Hisse senedi üzerindeki desen özellikleri ve niteliği basım yapan matbaanın makine kalitesine göre değişmektedir.
Renk yelpazesi geniş olan bir matbaa fazlaca çeşidin üzerinde renk seçeneği sağlayabilmektedir. Ayrıca hisse senedinin üzerinde şirket amblemi de yerleştirilmektedir. Ülkemizdeki çoğu işletmede çeşitli renkler kullanılmıştır. Amblemin kaliteli görünmesi ve aslına uygun renklerde dizayn edilebilmesi şirket için önemli bir unsurdur bunun için logonuzun vektörel hali (çizim hali) gerekmektedir.
Evrak üzerindeki yazıların ve şekillerin kaliteli ve net olabilmesi için çözünürlük oranının yüksek olması gerekir. Çözünürlük bu tip özel ve değerli evrakların basımı yapan matbaaların cihazları için olmazsa olmazdır. Pay senedinin ön yüzünde tüm bu yazıları içine alan ve genellikle renkli olan bir çerçeve bulunmaktadır.
Çerçeve yine istenilen renk ve şekilde tasarlanabilir. Kağıt kalitesi konusu ise çok hassas olmaktadır. Bazı matbaalar tek tip kağıtta basım yapabilmekte iken bazıları ise her türlü kağıda işlem yapabilmektedir. Matbaamız bu konuda lider ve tercih edilen bir markadır, ARGE departmanımız uzun çalışmalar sonunda elde ettiği kağıt kalitemiz ise emsallerinin çok üzerindedir.
Basımın yapılacağı kağıdın kalitesi bir güvenlik önlemi olarak ta kullanıldığından özel kağıda basım yapan matbaaların iş yeri sahipleri açısından tercih edilebilir yapmaktadır. Matbaa tercihi hisse senedi basımındaki muhtemel hataların önlenmesinde elzem olmaktadır.
İletişim Bilgilerimiz.
Kurumsal Tel: 0212 565 10 66 pbx
makro@makrotanitim.com
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!