Nama Yazılı Hisse Senedi
Nama yazılı hisse senedi şirket ortaklarının paylarını belirten bir değerli evraktır. Anonim şirketlerin pay senetleri nama ya da hamiline olarak düzenlenmektedir. Nama yazılı olan hisse senetleri, pay sahibi olan kişinin adına hazırlanan senetlerdir. Pay senedinin ön tarafında senedin türü belirtilmektedir.
Pay senedi nama yazılı ise bu noktada senedin önünde nama yazılı olduğunun da belirtilmiş olması gerekmektedir. Nama yazılı hisse senetlerinde pay sahibinin isim soy isim bilgileri, pay sahibinin adresi, eğer tüzel kişilikse şirket unvanı, merkez adresi ve vergi numarası belirtilmelidir.
Günümüzde nama yazılı senetler, hamiline yazılı senetler ile aynı vergisel avantajları taşıdığından şirketler tarafından daha fazla tercih edilmektedir. Bunun başlıca sebepleri hamiline yazılı hisse senetlerinin 01/04/2021 tarihinde yürürlüğe giren Merkezi Kayıt Kuruluşu’na kayıt ettirme zorunluğu ve sonrasında hisse senedi basımı için alınan yönetim kurulu kararının ticaret sicilde tescil ve ilan ettirme zorunluluğudur. Bu yükümlülükler şirketlere hem maddi hem de manevi külfet getirdiğinden payların nama yazılması şirketler tarafından cazip bulunuyor. Sermayenin tamamı ödenmeden de hisse senedi bastırma haklarının olması,
kayıp olma risklerine karşı hisse senedinin üzerinde kime ait olduğu belirtilmiş olduğundan daha güvenilir olması bakımından ve devrinin hamiline yazılı hisse senedine göre daha kolay ve masrafsız olmasından şirketler ana sözleşmelerinde paylarını nama yazılı olarak belirterek nama yazılı hisse senedi bastırmaktadırlar.
Nama yazılı hisse senetleri basıldıktan sonra her bir hissedar ayrı sayfada takip edilmek suretiyle şirketin pay defterine işlenmesi gerekmektedir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda “hisse senedi” yerine “pay senedi” tabiri yasal bir terim olarak kabul edilmiştir. Bu yüzden, “nama yazılı hisse senedi” ile “nama yazılı pay senedi” farklı terimler değildir. Aynı resmi belgeyi ifade eder.
Hamiline yazılı pay senedi basımı hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Nama Yazılı Hisse Senedi Basımı için Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Anonim Şirketin kuruluş gazetesi
- Limited Şirketten Anonim Şirkete dönüşmüş ise nevi değişikliği gazetesi
- Kuruluşun ardından sermaye artırımı olmuşsa son sermaye gazetesi
- Kuruluştan sonra unvan değişikliği olmuşsa unvan değişikliği gazetesi
- Hisse senedi basımıyla ilgili yönetim kurulu kararı
- Hissedarların adres bilgileri
Nama Yazılı Hisse Senedi Bastırmak için Yönetim Kurulu Kararı Mecburi mi?
Türk Ticaret Kanunu’nun 486’ncı maddesinin ikinci fıkrasında “Yönetim kurulunun hamiline yazılı pay senetlerinin bastırılmasına ilişkin kararı tescil ve ilân edilir, ayrıca şirketin internet sitesine konulur.” İfadesi kullanılmıştır. Bu ifade hamiline yazılı hisse senetlerini kapsamaktadır fakat yine de nama yazılı hisse senetlerinin basımından önce genel görüş olarak usulen yönetim kurulu kararı almada fayda vardır, kararda hangi hissedara hangi kupürden ne kadar basılacağı belirtilmesi pay senetlerinin basımından sonra dağıtılması esnasında size kolaylık sağlayacaktır.
Nama yazılı hisse senetlerinin bastırıldıktan sonra pay defterine kaydedilmesi
Anonim şirketler pay defteri tutmakla yükümlüdür. Pay defteri, anonim şirketlerde pay sahiplerinin kaydedildiği ve alınan yönetim kurulu kararlarını üzerine yapıştırıldığı sıra numaralı defterdir.
Anonim şirketlerde pay defterine, senede bağlanmamış paylar ile nama yazılı hisse senedi sahipleri kaydedilir. Bu nedenle, nama yazılı hisse senedi bastırıldıktan sonra bu senetlere ve sahiplerine dair kaydın pay defterine işlenmesi gerekir.
Nama Yazılı Hisse Senedi Devirleri Pay Defterine Nasıl Kaydedilir?
Nama yazılı hisse senetlerinin devir yapılmasında önce hissedarlar arasında hisse senedi devir tablosu kullanılarak ciro edilir. Teslim edenin adı soyadı imzası, teslim alanın adı soyadı imzası ve diğer gerekli yerlerin doldurulmasından sonra devir alan kişiye teslim edilir. Bu duruma ek olarak, devrin şirkete karşı hüküm ifade etmesi için devri şirket yetkililerinin onaylamasından sonra pay defterine kaydedilmesi gerekir. Bu durumun sebebi ise; şirketle ilişkilerde, sadece pay defterinde kayıtlı olan kişinin pay sahibi olarak kabul edilmesidir.
Nama yazılı hisselerin devrinde bilinmesi gerekenler.
- Nama yazılı hisse senetlerinin devredilmesi için tam bir cironun yapılmasının, bununla beraber senedin devredilene teslim edilmesi.
- Türk Ticaret Kanunu kapsamında hisse senedinin kanuna uygun olarak devredildiği ispat edilmelidir. Aksi halde devir alan pay defterine yazılması söz konusu değildir.
- Pay devri; şirkete karşı yalnızca pay defterine kayıt edilmesi ile mümkündür.
İletişim Bilgilerimiz.
Kurumsal Tel: 0212 565 10 66 pbx
makro@makrotanitim.com
Kerim bey tabiki iletişim numaralarımız günceldir destek olmak için aramanızı bekliyoruz.
Merhaba sitemiz belli aralıklarla güncellenmektedir, sorularınızı bize ulaşarakta iletebileceğinizi unutmayınız.