Hamiline Yazılı Hisse Senedi
Hamiline yazılı hisse senedi, 6102 sayılı olan Türk Ticaret Kanunu kapsamında anonim şirketler ortaklarına hamiline yazılı hisse senedi verme imkanına sahiptir. Türk Ticaret Kanunu’na göre pay senetlerinin nama ya da hamiline yazılı olacakları; belirli paylara tanınan imtiyazlar ve varsa devir sınırlamalarının şirket esas sözleşmesine yazılması kanun bakımından zorunlu tutulmaktadır.
Hamiline yazılı pay senedi sahibi olan kişiler, genel kurulun toplantı gününden en geç bir gün önce bu evraklara zilyet olduklarını kanıtlayarak giriş kartı almalıdır. Bunun ötesinde bu kartları ibraz etmesi ile genel kurul toplantısına katılabilirler. Bununla beraber giriş kartının verilmesinin ardından bir tarihte hamiline yazılı hisse senedi devraldığını kanıtlayan pay sahipleri de genel kurula katılma imkanına sahip olmaktadır.
Yönetim kurulu, kayıt kapsamında izlenmemiş olan paylar ile ilgili olarak genel kurula katılabilecekler listesini düzenlemektedir. Hamiline yazılı pay senetleri bu bakımından mutlaka hukuksal gerekliliklere göre düzenlenmiş olmalıdır. Aksi halde hak kayıpları yaşanabilir.
Hamiline Yazılı Hisse Senetleri Nedir?
Genel olarak pay senetleri hamiline ya da nama yazılı olarak oluşturulmaktadır. Şayet bedeller tamamen ödenmemiş ise hamiline yazılı pay senetleri oluşturulmaz. Bunun yanı sıra çıkarılan pay senetlerinin geçerliliği de söz konusu değildir. Bedelin tamamen ödenmesinden sonra ise hamiline yazılı senetlerin çıkarılması söz konusu olmaktadır. Anonim şirketlerde ortaklık payları hisse senetlerine oldukça önemli konumdadır.
Bu detayların yanı sıra Türkiye’de çoğu anonim şirkette hisse senedi ya da onun yerine geçici ilmühaber çıkarmaktadır, adından da anlaşılacağı üzere geçici ilmühaberler belli bir süre pay senetleri basılıncaya kadar geçerlidir ve bu arada ivedilikle pay senetleri bastırılmalıdır ya da herhangi bir sorunla karşılaşmamak için direk pay senedi bastırılmalıdır.
Yeni Türk Ticaret Kanunu kapsamında pay senetleri sahibinin ortaklık durumunu göstermesi dışında sahibine bazı vergi avantajlarını da hisse sahibine sunmaktadır.
Hamiline yazılı pay senedi avantajlarından yararlanmak için 3 aylık sürecin başlangıç tarihi, hamiline yazılı payların bedellerinin tamamının ödendiği tarihte başlamaktadır. Bu noktada eğer pay bedellerinin tamamı ödenmezse, pay senedinin çıkarılması da mümkün olmamaktadır. Hamiline yazılı pay senedi bastırılabilmesi için yönetim kurulu kararı alınması ve alınan kararın ticaret sicilde tescil edilmesi gerekmektedir.
Nama yazılı hisse senedi basımı hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
İletişim Bilgilerimiz.
Kurumsal Tel: 0212 565 10 66 pbx
makro@makrotanitim.com
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!