Anlaşmalı Matbaa | Hisse Senedi Basımı | Fatura Basımı
  • Ana Sayfa
  • Pay Senedi
  • Blog
  • Fiyat Listesi
  • İletişim
  • Ara

Archiv für die Kategorie: Blog

Buradasınız: Anasayfa / Blog
hisse senedi basımı

Hisse Senedi Basımı

19 Eylül 2023/9 Yorumlar/in Blog /tarafından admin

Hisse senedi basımı ofset makinalarımızda 1. sınıf baskı kalitesiyle hisse senedi hologramıyla ve taklit edilemeyen diğer işlemlerle basım yapmaktayız. (Taklit edilemez garantisi veriyoruz) Makro Matbaacılık Kalitesiyle hisse senetlerinizi minimum ve maksimum adetlerde basıyoruz.
Arayın hisse senedi basımında tecrübelerimizi sizinle paylaşalım. 0212 565 10 66 pbx

Hisse Senedi Bastırmak için ne yapmanız gerekiyor?

Bizim için sadece şirketin yönetim kurulu kararı ve son sermaye artırım gazetesini yollamanız yeterli birde güncel hazirun cetveli, Hisse senedi basımı ile alakalı yönetim kurulu kararı, Şirketin vergi levhasını yollayacaksınız. En son sermaye yapınıza göre, Yeminli Mali Müşaviriniz’in kontrolü altında hisse senetlerinizin küpür büyüklüklerini düzenleyip önce fiyatlandırıp sonrasında fiyat onayından sonra basıma geçiyoruz.

Hisse Senedi Basımında Hangi Detaylar Önemli ?

hisse senedi basimi 300x153 - Hisse Senedi BasımıBu detayları sizin ihtiyacınıza göre ve bizim bilgi birikimimiz eşliğinde planlıyoruz.
Ölçüsü, Baskı renkleri, Özel Fantazi ithal Hisse Senedi Kağıtları, Özel Hisse senedi bordürleri, Güvenlikli mürekkep, özel yakma baskı, soğuk baskı, Şirketinizin logosunun yer aldığı hologram gibi bir çok özelliği sizinle birlikte planlıyoruz. Size özel filigran modelleri üretiyoruz veya dilerseniz tamamen şirketinize özel filigran çalışması da yapabiliyoruz.

İsterseniz Basım aşamasına nezaret ederek, güvenlik kontrollerimizi siz de denetleyebiliyorsunuz.

Hisse senetleri, şirketlerin ortaklarına veya başka birisine sermaye paylarını belgelendirme amacı ile verdikleri değerli ve kıymetli evraklara denmektedir. Bu senetler oldukça değerli belgelerdir. Fakat her şirket veya kuruluş hisse senedi çıkarma yetkisine sahip değildir. Hisse senedi çıkarmak için Sermaye Piyasası kurulundan izin ve onay alınması gerekmektedir. Hisse senedi çıkarma yetkisi bulunan şirketler ise Anonim Şirketleri ve Özel Kanunlar ile kurulmuş ve hizmet veren kurumlardır. Bu kurumların haricinde kimse hisse senedi çıkaramaz. Hisse senetleri nama yazılı ve hamiline yazılı hisse senetleri olarak 2 kısıma ayrılmaktadır.

Senet üzerinde isim yazıyorsa nama yazılı hisse senedi, isim belirtilmiyor ve senedi elinde olan kişiye alacak hakkı veriliyorsa hamile yazılı hisse senedidir. Bu evraklar her ne kadar kıymetli ve gerekli evraklar olsa da basım işlemleri ve üretimi gerekmektedir. Hisse senedi basımı işlemleri kaliteli bir şekilde matbaalar yardımı ile yapılmaktadır. Bu işlemler kısa bir sürede ve güler yüzlü hizmet vererek tarafımızdan gerçekleştirilmektedir. Matbaamız, kuruluş basım konusunda uzun yıllardır bu sektör adı altında yer almış ve profesyonel kişilerden oluşmaktadır. Buna ek olarak şirketimiz, yeminli mali müşavir hizmeti de vermektedir. Bu hizmetin denetimi tamamen ücretsizdir ve firmamız tarafından karşılanmaktadır.

Nama yazılı hisse senedi konusunda detaylı bilgi almak için linki tıklayınız.

Basım Aşamaları

Hisse senedi basimi 225x300 - Hisse Senedi Basımıİlk olarak hisse senedi basımı işlemleri için kuruluş ile irtibata geçilmesi gerekmektedir. Bu işlemler için yalnız telefon numaralarından veya mail yolu ile ulaşılabilirsiniz. Ulaşım sağlandıktan sonra şirket bilgileri ve ticari unvanlar mail yolu ile atılmalıdır. Bu işlemlerin ardından matbaa şirketine gelinmek isteniyor ise gelinip detaylı bir şekilde incelenmelidir. Tüm işlemleri gerçekleştiren grafikerlerimiz müşterilerin bakmasına da izin vermektedir.

İlk olarak nama ve hamiline yazılmış hisse senetlerinin bilgileri müşterilere tek tek verilmektedir. Bu konu hakkında detaylı bilgiler ve dikkat edilmesi gereken ince detaylar gösterilmektedir. Müşteri tam anlamıyla aydınlatılmaktadır. Bu işlemlerin ardından bilgisayar programları aracılığı ile senetlerin oluşturulma işlemlerini başlatmaktayız.

Bu işlemler son model bilgisayarlarda ve son üretim bilgisayar yazılımlarında yapılmaktadır. Senetler ilk olarak boş bir plan üzerinde yer almaktadır. Üzerinde çeşitli oynamalar ve düzenlemeler grafikerler aracılığı ile yapılmaktadır. Müşteriler düzeltilmesini istediği yerleri vurgular ve grafikerlere aktarır. Müşterinin beğenisi alındıktan sonra ise gerekli olan yazılar senetlerin üzerine yazılır.

Senetler oluşturulurken ayrıca 3 boyutlu IHMA sertifikalı hologram uygulamaları kullanılmaktadır. Grafikerlerimiz bu uygulamalarda uzmanlaşmış uzman kişilerdir. IHMA sertifikalı senetlerin basım işlemleri sağlanmaktadır. Bu senetler basıldığında herhangi bir kopyalama ve taklit edilme gibi işlemler olmamaktadır.

Senetler basılırken özel işlemeler kullanılmaktadır. Bu işlemeler daha önce hiç bir basım şirketi tarafından kullanılmamış özel bir işlemdir. Bu işlem ile senetler şirketlere özel ve has olacaktır. Kopyalanması durumunda çeşitli işlemler başlatılacaktır. Bu işlemlerin ardından hisse senedi basımı için belgeler matbaa bölümüne gönderilir. Ne kadar basılmak isteniyor ise o kadar senet basılır.

Bu işlemler son teknolojik matbaa makinelerimiz ile sağlanmaktadır. Matbaa makinelerimiz yurt dışı kaynaklı olup garantilidir. Basım işlemlerini çok kaliteli bir şekilde yapmaktadır. Buna ek olarak basım sırasında 3 adet çalışan basılan senetleri kontrol etmektedir. Çünkü senetler şirketler tarafından kullanılacak kıymetli evraklar arasındadır. Bu sebepten ötürü olabilecek yanlış bir basım şirket hakkında kötü sonuçlar doğurabilmektedir.

Senetler basıldıktan sonra çalışanlar tarafından tek tek kontrol edilir ve ambalaj bölümüne gönderilir. Ambalaj bölümünde paketlenir ve teslime hazır olarak bekletilir. Gelip firmadan almak isteyen müşteriler için teslim bölümü yer almaktadır. Bu bölümden gelip, ticari unvan ve çeşitli bilgiler verildikten sonra senetler teslim alınabilmektedir. Uzak olan şirketler ve kuruluşlar için de kargo sistemi aktiftir. Son derece güvenli kuryeler aracılığı ile senetler şirket adreslerine gönderilmektedir. Tüm bu işlemlerin ardından güvenli bir şekilde senet basım işlemleri tamamlanmış olmaktadır.

Şirket bünyesinde yer alan çalışanlarımız uzun zamandır bu sektördedir. Bu işlerin kuralını ve işleyişini çok iyi bilmektedir. Çalışanlarımızın daima güler yüzlü ve anlayışlı olması, şirketler tarafından devamlı olumlu notlar verilmektedir. Çeşitli şirketlerden de referanslar bulunmaktadır. Tasarlama grafikerleri ise yazılımcılık alanında lisansüstü eğitim almış uzman kişilerdir. Her şirkete ayrı bir düzenleme yapmaktadır. Senet basılmak isteniyor veya soru ve görüş iletilmek isteniyor ise telefon numaralarından veya mail ile ulaşılabilir.

Hisse Senedi Basımı Ne kadar Sürede Teslim Ediliyor?

Sizden talep ettiğimiz bilgiler elimize ulaştıktan sonra 3 iş günü içerisinde hisse senetlerinizi basımını tamamlıyoruz. Daha acil ihtiyacınız olduğunu bildirmeniz halinde basımın mevcut işlerin önünü alarak hızlandırıyoruz. Hisse senedi basımı, pay senedi basımı, kıymetli evrak basımı  gibi yüksek güvenlik gerektiren bu evrakların basımı, matbaamızda son teknoloji ile yapılmaktadır.

İletişim Bilgilerimiz.

Kurumsal Tel: 0212 565 10 66 pbx
makro@makrotanitim.com

hisse senedi basan matbaa

Hisse Senedi Basan Matbaa

18 Eylül 2023/0 Yorumlar/in Blog /tarafından admin

Firmamız profesyonel olarak hisse senedi basan matbaa olarak hizmet vermektedir. Ayrıca hisse senedi basımında ücretsiz danışmanlık hizmetimizden faydalanmak için bizi aramanız yeterlidir.

hisse senedi basan matbaa 300x225 - Hisse Senedi Basan MatbaaHisse senedi basımında gerekli evraklar:
– Şirketinizin kuruluş gazetesi,
– Son sermaye gazetesi
– Yönetim Kurulu Kararı,  (Bizden Yönetim Kurulu karar örneği isteyebilirsiniz.)
makro@makrotanitim.com mail adresimize mail atmanız durumunda örnek karar gönderilecektir.
Müşterilerimize Hisse Senedi basımı konusunda Mali Müşavir Denetiminde ücretsiz danışmanlık hizmeti vermekteyiz.

Hisse Senedi dendiğinde akla, hissedarların, şirket içindeki pay dağılımlarını belirten kıymetli evrak geliyor. Ortaklık Kimlik Kartı gibi Bu belgenin basımı kolay gibi görünsede, titizlik isteyen ve tecrübe gerektiren hassas bir konudur.

Nama yazılı hisse senedi hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Hisse Senedi Basan Matbaa (Pay Senedi Basan Matbaa)

Hisse Senedi Basan Matbaalar olarak Makro Matbaa, müşterilerine ön hazırlık, çalışmasını belirlenmesi, Kupürler dağılımı – özel kağıt – Renk – Filigran ve 3 Boyutlu hologran seçimi konusunda tüm hizmetleri Yeminli Mali Müşaviri denetiminde ücretsiz vermektedir.

Konunun yabancısı olan A.Ş. yetkilisini A’dan Z’ye Yeminli Mali Müşavirimiz denetiminde her konuda bilgilendiriyoruz Makro Tanıtım Matbaacılık, Hisse Senedini, istenilen nicelik ve niteliklerde hazırlıyor, ve müşterisine sunuyor. nama yazılı pay senetleri, hamiline yazılı pay senedi tüm bunlar titizlikle yapılmaktadır.

Tüm Türkiyede Hisse Senedi bastığımız illerden öne çıkanlar, Ankara hisse senedi basımı, İzmir hisse senedi basan matbaa, Bursa, Antalya, Afyon, Konya, Kocaeli, Diyarbakır, Denizli, Mersin, Aydın, Isparta, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Kütahya, Van, Adıyaman, Kırıkkale, Niğde, Çorum, Sivas, Muğla, Manisa, Gaziantep, Zonguldak, Kayseri, Eskişehir, Hatay, Çanakkale, Samsun, Trabzon, Malatya, Erzurum, Sakarya illerine hisse senedi basan matbaa olarak hizmet vermekteyiz.

Hisse Senedi Nedir? Hisse senetleri; anonim şirketler sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler, özel kanunla kurulmuş kamu kuruluşları tarafından çıkarılan, sermayenin belirli bir bölümünü temsil eden, sahibine ortaklık haklarından yararlanma imkânı veren menkul kıymetlerdir.

Güvenlik uygulamaları konusunda 3 boyutlu hologram ve özel filigran işlemlerimiz mevcut.

Hisse Senedi Basan Matbaa için hemen arayın.

İletişim Bilgilerimiz.

Kurumsal Tel: 0212 565 10 66 pbx
makro@makrotanitim.com

Anonim Şirket Pay Devri Nasıl Yapılır?

Anonim Şirket Pay Devri Nasıl Yapılır?

18 Eylül 2023/0 Yorumlar/in Blog /tarafından admin

Anonim şirket pay devri nasıl yapılır? Pay devrinin geçerli olabilmesi için söz konusu hükümlerin mutlaka yerine getirilmesi gerekmektedir. Anonim Anonim Sirket Pay Devri Nasil Yapilir 225x300 - Anonim Şirket Pay Devri Nasıl Yapılır?şirketlerde pay devrederken hak kaybı yaşamamak adına, kanunların ön gördüğü şekilde devir işlemlerini tamamlamak oldukça önem teşkil etmektedir.

Anonim Şirketlerde Pay Devrinde Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Anonim şirketlerde hisse devri sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli konu hisselerin basılı mı yoksa ilmühaber çıkıp çıkmadığıdır. Anonim şirketlerde yönetim kurulu kararları kapsamında devir anında onay ve pay devrinin şirket pay defterine işlenmesi oldukça önem teşkil etmektedir.
  • Anonim şirket devrinde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise sermayenin tamamın ödenip ödenmemesidir. Borç mevcut ise payları alan kişi borçları da almış olacaktır. Bunun ötesinde şirket yönetim kurulu talep etmesi durumunda borcun ödenmemesi halinde, ödenmeyen payların satılması hakları da söz konusu olabilir.
  • Anonim şirketlerin hisse devrinde dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise devreden kişinin şirkete borç vermiş olması halinde, bu alacaklarını şirketten isteme hakkı olduğudur. Bu hususta sorun yaşamamak adına hisse devir sözleşmesi kapsamında devreden kişinin şirketten alacağı olması durumunda, hisselerin kişiye devir ve temlik edildiğine dair sözleşme maddesi eklenmesi gerekmektedir.
  • Hisselerini devir olarak alınacak şirketlerin borçsuzluk belgeleri Maliye ve SGK’dan mutlaka alınmalıdır. Bu belgelerin alınmaması durumunda Maliye ve SGK borçları sebebiyle payların devredilmesinde sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
  • Bunun yanı sıra hisse senedi devri kapsamında dikkat edilmesi gereken en önemli bir diğer konu ise hisseleri devir olarak alacak şirketin hukuki ihtilaf raporunun olmasıdır. Bu raporun devir sözleşmesine eklenmesi gerekmektedir. Bu belgenin eklenmemesi durumunda davalarda beklenmeyen sorunlar da meydana gelebilir.
  • Hisseleri devir alınacak olan şirketin sözleşmeleri, müşteri durumu ve Personelin iş mevzuatına göre hakları da mutlaka kararlaştırılmalı ve öncesinde araştırılmalıdır. Bu durum söz konusu değilse ilerde sorunların çıkma riskini düşünerek hareket etmek gerekmektedir. Bu kapsam dışında şirket paylarının devir bedeli belirlenirken bu detaylara dikkat edilmelidir.

İletişim Bilgilerimiz.

Kurumsal Tel: 0212 565 10 66 pbx
makro@makrotanitim.com

Hamiline Yazılı Hisse Senedi MKK Bildirim

Hamiline Yazılı Hisse Senedi MKK Bildirim

18 Eylül 2023/0 Yorumlar/in Blog /tarafından admin

Hamiline yazılı hisse senedi MKK bildirim hakkında uygulanan yeni değişiklik kapsamında; hamiline yazılı olan pay senetlerinin çıkarılabilmesi için ilk olarak taahhüt edilmiş olan sermayelerin tamamının ödenmiş olması gerekmektedir. Bu ödemelerin tamamlanmasından sonra ise 3 ay içerisinde şirket yönetim kurulunun pay senetlerinin basılması kararını almış olması gerekmektedir. Bu uygulama Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde tescil edilmiş ve Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan edilmiştir.

hisse senedi e1621937603778 300x133 - Hamiline Yazılı Hisse Senedi MKK BildirimBu noktada önemli olan husus ise; 7262 sayılı olan kanun kapsamında yapılan bu yeni düzenleme ile; Kayden izlenmemiş hamiline yazılı pay senetlerinin devrinde, devredilen şirketin, üçüncü kişiler kapsamında hüküm ifade etmesi adına pay senedini devralmış kişi/şirket tarafından Merkezi Kayıt Kuruluşu’na bildirim yapması zorunluluğu bulunmaktadır.

Bu durumda HPKS sistemine gerekli bildirim yapılmaz ise devir alan kişi/şirket Türk Ticaret Konunu’ndan doğan paya bağlı haklarından faydalanamamaktadır. Yapılması zorunlu olan bu bildirimlerin, pay sahiplerine dağıtılmadan önce yapılması sorumluluğu bulunmaktadır.

Hamiline Yazılı Hisse Senedi MKK Bildirim hakkında sorumluluklar

• Hamiline yazılı hisse senedi şirkete ve üçüncü kişilere karşı sorumluluğunu ve haklarını netleştirmek adına bildirim tarihi dikkate alınmaktadır.

Bu sayede pay senedine bağlı hak ilan etmek adına MKK’ya yapılan bildirim tarihi esas kabul edilir.

• MKK tarafından hamiline yazılı pay senetleri kapsamında tutulan kayıtların yetkili olan mercilerle paylaşılacağı iletilmektedir.

• Hamiline yazılı hisse senetleriyle ilgili kayıtların muhafaza edilmesine ilişkin usul ve esasların ve bu kayıtlarla ilgili verilecek hizmet kapsamında temin edilecek maliyetin Ticaret Bakanlığınca bir tebliğ ile belirlenecektir.

• Hamiline yazılı hisse senedi sahipleri, genel kuruldan bir gün önce bu senetlere zilyet olduklarını ispatlayarak giriş kartı alırlar. Sonrasında genel kurul toplantısına katılabilirler.

Ancak, giriş kartının verilmesinden sonraki bir tarihte hamiline yazılı pay senedini devraldığını ispatlayan pay sahipleri de genel kurula katılabilirler. Hükmü ise Türk Ticaret Kanunu’nun 415. maddesinin 3. fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır. Bu sebeple de şirket genel kurullarında hamiline yazılı pay senedi sahipleri için bu ispat sorumluluğu ve zorunluluğu da artık bulunmamaktadır.

Bu özelliklerin yanında 7262 sayılı Kanun’un 29. maddesi kapsamında yönetim kurulunun, genel kurula katılabilecek hamiline yazılı pay sahiplerine ilişkin düzenlemeyi MKK’dan sağlayacağı “pay sahipleri çizelgesi”  kapsamında yeniden düzenlemesi gerekmektedir.

Bundan dolayı da MKK’ya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi halinde hamiline yazılı pay senedi sahiplerinin şirket genel kuruluna katılmaları da söz konusu değildir

Hamiline yazılı hisse senedi MKK bildirim 7262 Sayılı Kanun, 31.12.2020 tarihinde Resmi Gazete kapsamında yayınlanmıştır. 7662 sayılı olan kanun kapsamında Türk Ticaret Kanunu sürecinde defter tutulması, pay senetlerinin yazılı hale getirilmesi ve hamiline yazılı pay senetlerinin devri konularında değişiklikler yapılmıştır. Buna göre:

  1. Pay Defterinin, Yönetim Kurulu Karar Defterinin ve Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defterinin Elektronik Ortamda Muhafaza Edilmesi Sorumluluğu Getirildi:

Hamiline yazili hisse senedi mkk bildirim 300x225 - Hamiline Yazılı Hisse Senedi MKK BildirimŞirketler pay defterlerini ve şirket muhasebesi ile alakalı defterleri talep etmeleri üzerine elektronik koşullarda saklayabilmektedir. Ancak yapılan yeni düzenleme kapsamında tüm bilgilerin Ticaret Bakanlığı tarafından elektronik ortamda tutulması sorumluluğu yasal olarak kabul edildi. Buna göre pay defterleri, mükerrer pay defterleri, hisse devirleri mutlaka kayıt altına alınmalı ve elektronik ortamda saklanmalıdır. Bu sayede bilgilerin kaybolması ya da şirketlerin buna bağlı yaşayabileceği maddi ve yasal mağduriyetlerin önüne geçilmesi amaçlanmıştır.

Hamiline yazılı hisse senedi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

2. Hamiline Yazılı Pay Senedi Devretmede Yeni Düzenlenmeler:

7262 sayılı Kanun kapsamında hamiline yazılı hisse senetlerinin basılmasından sonra ise ilk pay sahiplerine dağıtılmasının dışında işbu senetlere bağlanmış payların devri için de yeni bir düzenleme sağlanmıştır. Buna göre Türk Ticaret Kanunu’nun 489. maddesi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

“MADDE 489 – (1) Hamiline yazılı pay senetlerinin devri, şirket ve üçüncü kişiler hakkında, ancak zilyetliğin geçirilmesi suretiyle payı devralan tarafından Merkezi Kayıt Kuruluşuna yapılacak bildirimle hüküm ifade eder.

Merkezi Kayıt Kuruluşuna bildirimde bulunulmaması hâlinde, hamiline yazılı pay senedine sahip olanlar, bu Kanundan doğan paya bağlı haklarını gerekli bildirim yapılıncaya kadar kullanamaz.

 (2) Hamiline yazılı pay senedine bağlı hakların şirkete ve üçüncü kişilere karşı ileri sürülebilmesinde Merkezi Kayıt Kuruluşuna yapılan bildirim tarihi esas alınır.

 (3) Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından hamiline yazılı pay senetleriyle ilgili tutulan kayıtlar, ilgili kanunlar uyarınca yetkili kılınmış mercilerle paylaşılır.

 (4) Hamiline yazılı pay senetlerinin Merkezi Kayıt Kuruluşuna bildirilmesi ve kaydedilmesine ilişkin usul ve esaslar ile bu kapsamda alınacak ücretler Ticaret Bakanlığınca çıkarılan tebliğle belirlenir.”

Hamiline Yazılı Hisse Senedi MKK Bildirim Genel bilgi

Yapılan düzenleme kapsamında hamiline yazılı hisse senetlerinin devrinin yasal geçerliliği olması için hisse senedini teslim almak koşulu ile zilyetliği kazanan devralan kişi tarafından MKK’ye bildirimde bulunulması zorunluluğu söz konusudur. Bu bildirimlerin yapılmaması halinde hisse senedi malikleri, bildirim yapılmasına dek kadar pay senedine bağlı hak elde edememektedir.

Bildirimlerin belirtildiği usulde yapılması durumunda ise pay senedine bağlı olan hakların üçüncü kişiler için hakların belirlenmesi konusunda da bildirim tarihi dikkate alınmaktadır. Buna göre 7262 sayılı Kanun’un 30. maddesi ile TTK’nın 426. maddesi yeniden düzenlenmiştir.

“Hamiline yazılı pay senedinin zilyedi bulunduğunu ispat eden ve Merkezi Kayıt Kuruluşu’na bildirilen kimse, şirkete karşı pay sahipliğinden doğan hakları kullanmaya yetkilidir” hükmü getirilmiştir.

Mevcut olan hamiline yazılı hisse senedi sahibi olan hissedarlar için 7262 sayılı Kanun ile bir geçici madde de düzenlenmiştir. Bu maddeye göre; hamiline yazılı pay sahibi olanlar, 31.12.2021 tarihinde kadar MKK’ye bildirimde bulunmalıdır. Pay senetleri ile birlikte anonim şirkete başvurması gerekliliği bildirilmiştir. Yapılan bu başvuru üzerine anonim şirket yönetim kurulu 5 (beş) iş günü içinde hamiline yazılı hisse sahipleri ile paylara ilişkin bilgileri MKK’ye bildirmek durumundadır.

3. Bildirim Yükümlülüğünü Yerine Getirmeme Durumunda Yasal Sorumluluklar:

7262 sayılı Kanun ile bildirimlerini yapmamış ve bu sorumluluğu yerine getirmemiş olanlar için para cezası uygun görülmüştür. Bu para cezası anonim şirket yönetim kurulu ve hamiline yazılı hisse senedini devralan hissedarlarını kapsamaktadır. Hamiline yazılı hisse senetlerinin bastırılmasından sonra şirket yönetim kurulu tarafından MKK’ya bildirimde bulunulmaması durumunda 20.000,00.-TL (Yirmi Bin Türk Lirası) idari para cezası ile yaptırımı uygulanacaktır. Bundan dolayı da yönetim kurulu üyelerinin bildirimde bulunmaması durumunda idari para cezasını ödemekle yükümlü kılınacaktır.

Bildirimde bulunulmaması durumunda diğer idari para cezasının muhatabı ise hamiline yazılı pay senedini devralmasına karşın MKK’ya bildirimde bulunmayan pay sahibi olarak kabul edilmektedir.

Bu noktada hamiline yazılı pay senedini devralan kişi MKK’ya yapılan devir işlemini bildirmez ise 5.000,00.-TL (Beş Bin Türk Lirası) idari para cezası ödemek durumundadır.

İletişim Bilgilerimiz.

Kurumsal Tel: 0212 565 10 66 pbx
makro@makrotanitim.com

Anonim Şirkette Hisse Senedi Bastırma Zorunluluğu

Anonim Şirkette Hisse Senedi Bastırma Zorunluluğu

18 Eylül 2023/0 Yorumlar/in Blog /tarafından admin

Anonim şirkette pay senedi bastırma zorunluluğu belli şartlara bağlanmıştır. 6102 sayılı olan yeni Türk Ticaret Kanunu kapsamında şirketlerin hamiline yazılı pay senedi basımı zorunlu olmakla beraber, yeni kanun kapsamında hisse senedi yerine pay senedi terimi kullanılmıştır.

hisse senedi basimi 2 300x191 - Anonim Şirkette Hisse Senedi Bastırma ZorunluluğuPay senetleri anonim şirketlerde nama yazılı ya da hamiline yazılı olarak ikiye ayrılır. Türk Ticaret Kanunu, anonim şirketlerde payların hamiline yazılı olması durumunda, sermayenin tamamının ödenmesinden itibaren 3 ay içinde pay senetlerinin basılması ve pay sahiplerine dağıtılması gerekmektedir.

6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu’nda pay senedi bastırma yükümlülüğü, payın türüne, yani, nama veya hamiline yazılı olmasına bağlı olarak farklı esaslara bağlı olarak düzenlenmiştir. Yeni kanun kapsamında özellikle vergisel muafiyet avantajlı hale getirilmiştir.

Hamiline Yazılı Hisse Senedi Bastırma Zorunluluğu

6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 486. maddesinin ikinci fıkrası kapsamında; anonim şirket sermayesine karşılık gelen payların hamiline yazılı olduğu anonim şirketlerde; yönetim kurulu, pay bedelinin tamamının ödenmesi tarihinden itibaren üç ay içinde pay senetlerini bastırma yükümlülüğüne sahiptir. Bununla beraber pay sahiplerine dağıtma yükümlülüğü bulunmaktadır.

Bunun yanı sıra hamiline yazılı olan hisse senetlerinin bastırılması hususunda yönetim kurulu olarak bir karar alınması gerekmektedir, alınan bu yönetim kurulu kararı ticaret siciline tescil ve ilan ettirilmelidir. Şirket bağımsız denetime tabi tutuluyorsa şirketin internet sitesinde de yayınlanmalıdır.

Hamiline yazılı hisse senedi basımı hakkında detaylı bilgi için linki tıklayınız

Nama Yazılı Hisse Senedi Bastırılması Zorunlu mu?

Anonim sirkette hisse senedi bastirma zorunlulugu 225x300 - Anonim Şirkette Hisse Senedi Bastırma Zorunluluğu6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 486. maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında verilen ifade şu şekildedir; “Azlık istemde bulunursa nama yazılı pay senedi bastırılıp tüm nama yazılı pay senedi sahiplerine dağıtılır.” azlığın talep etmesi yazılı veya sözlü olabilmektedir.

‘’ Bu hüküm kapsamında halka açık olmayan anonim şirketlerde azlığın (Anonim şirketin en az onda birini oluşturan pay sahipleri) talep etmesi durumunda nama yazılı olan pay senedinin basımı zorunlu hale gelmektedir. Azlığın talep etmesi durumunda yalnızca azlık için değil, tüm nama yazılı pay sahipleri için pay senedinin bastırılması gerekmektedir.

Nama yazılı hisse senedi basımı hakkında detaylı bilgi için linki tıklayınız

Azlık Talebi Olmadan Nama Yazılı Pay Senedi Bastırmak Mümkün mü?

6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 486. maddesinin üçüncü fıkrasının gerekçesinde ‘’Bu hükümle nama yazılı pay senetlerinin bastırılmasının yolu açılmıştır. Hüküm kapsamında azlığın (Anonim şirketin en az onda birini oluşturan pay sahipleri) talep etmesi durumunda nama yazılı pay senedi bastırılıp tüm nama yazılı pay senedi sahiplerine dağıtılması gerekmektedir.

Bu durum sayesinde kapalı anonim şirketlerde özellikle aile şirketlerinde pay senedinin bastırılmaması ve dağıtılmaması sebebiyle baskı yapılması, pay sahiplerinin bu sıfatlarını ispattan yoksun bırakılmaları, devir olanaklarının sınırlandırılması gibi hukuka aykırı yöntemlerin önüne geçilmiştir ” İfadesi yer alır.

Bundan dolayı da şirket şayet pay senedi çıkarmak için gerekli adımları izlemiyorsa azlığa nama yazılı pay senedi talep etme hakkı tanınmıştır, Bu talebin reddedilmesi durumunda hissedarlar eğer isterlerse hukuksal haklarını da arayabilirler.

İletişim Bilgilerimiz.

Kurumsal Tel: 0212 565 10 66 pbx
makro@makrotanitim.com

Hamiline Yazılı Hisse Senedi

Hamiline Yazılı Hisse Senedi

18 Eylül 2023/0 Yorumlar/in Blog /tarafından admin

Hamiline yazılı hisse senedi, 6102 sayılı olan Türk Ticaret Kanunu kapsamında anonim şirketler ortaklarına hamiline yazılı hisse senedi verme imkanına sahiptir. Türk Ticaret Kanunu’na göre pay senetlerinin nama ya da hamiline yazılı olacakları; belirli paylara tanınan imtiyazlar ve varsa devir sınırlamalarının şirket esas sözleşmesine yazılması kanun bakımından zorunlu tutulmaktadır.

Hamiline yazili hisse senedi mkk bildirim 300x225 - Hamiline Yazılı Hisse SenediHamiline yazılı pay senedi sahibi olan kişiler, genel kurulun toplantı gününden en geç bir gün önce bu evraklara zilyet olduklarını kanıtlayarak giriş kartı almalıdır. Bunun ötesinde bu kartları ibraz etmesi ile genel kurul toplantısına katılabilirler. Bununla beraber giriş kartının verilmesinin ardından bir tarihte hamiline yazılı hisse senedi devraldığını kanıtlayan pay sahipleri de genel kurula katılma imkanına sahip olmaktadır.

Yönetim kurulu, kayıt kapsamında izlenmemiş olan paylar ile ilgili olarak genel kurula katılabilecekler listesini düzenlemektedir. Hamiline yazılı pay senetleri bu bakımından mutlaka hukuksal gerekliliklere göre düzenlenmiş olmalıdır. Aksi halde hak kayıpları yaşanabilir.

Hamiline Yazılı Hisse Senetleri Nedir?

Genel olarak pay senetleri hamiline ya da nama yazılı olarak oluşturulmaktadır. Şayet bedeller tamamen ödenmemiş ise hamiline yazılı pay senetleri oluşturulmaz. Bunun yanı sıra çıkarılan pay senetlerinin geçerliliği de söz konusu değildir. Bedelin tamamen ödenmesinden sonra ise hamiline yazılı senetlerin çıkarılması söz konusu olmaktadır. Anonim şirketlerde ortaklık payları hisse senetlerine oldukça önemli konumdadır.

Hamiline hisse senedi 300x225 - Hamiline Yazılı Hisse SenediBu detayların yanı sıra Türkiye’de çoğu anonim şirkette hisse senedi ya da onun yerine geçici ilmühaber çıkarmaktadır, adından da anlaşılacağı üzere geçici ilmühaberler belli bir süre pay senetleri basılıncaya kadar geçerlidir ve bu arada ivedilikle pay senetleri bastırılmalıdır ya da herhangi bir sorunla karşılaşmamak için direk pay senedi bastırılmalıdır.

Yeni Türk Ticaret Kanunu kapsamında pay senetleri sahibinin ortaklık durumunu göstermesi dışında sahibine bazı vergi avantajlarını da hisse sahibine sunmaktadır.

Hamiline yazılı pay senedi avantajlarından yararlanmak için 3 aylık sürecin başlangıç tarihi, hamiline yazılı payların bedellerinin tamamının ödendiği tarihte başlamaktadır. Bu noktada eğer pay bedellerinin tamamı ödenmezse, pay senedinin çıkarılması da mümkün olmamaktadır. Hamiline yazılı pay senedi bastırılabilmesi için yönetim kurulu kararı alınması ve alınan kararın ticaret sicilde tescil edilmesi gerekmektedir.

Nama yazılı hisse senedi basımı hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

İletişim Bilgilerimiz.

Kurumsal Tel: 0212 565 10 66 pbx
makro@makrotanitim.com

Nama Yazılı Hisse Senedi

Nama Yazılı Hisse Senedi

18 Eylül 2023/0 Yorumlar/in Blog /tarafından admin

Nama yazılı hisse senedi şirket ortaklarının paylarını belirten bir değerli evraktır. Anonim şirketlerin pay senetleri nama ya da hamiline olarak düzenlenmektedir. Nama yazılı olan hisse senetleri, pay sahibi olan kişinin adına hazırlanan senetlerdir. Pay senedinin ön tarafında senedin türü belirtilmektedir.

Pay senedi nama yazılı ise bu noktada senedin önünde nama yazılı olduğunun da belirtilmiş olması gerekmektedir. Nama yazılı hisse senetlerinde pay sahibinin isim soy isim bilgileri, pay sahibinin adresi, eğer tüzel kişilikse şirket unvanı, merkez adresi ve vergi numarası belirtilmelidir.

slide 1 300x92 - Nama Yazılı Hisse SenediGünümüzde nama yazılı senetler şirketler tarafından daha fazla tercih edilmektedir bunun başlıca sebepleri hamiline yazılı hisse senetlerinin 01/04/2021 tarihinde yürürlüğe giren merkezi kayıt kuruluşuna kayıt ettirme zorunluğu ve sonrasında hisse senedi basımı için alınan yönetim kurulu kararının ticaret sicilde tescil ve ilan ettirme zorunluluğu şirketlere hem maddi hem de manevi külfet getirdiğinden ve sermayenin tamamı ödenmeden de hisse senedi bastırma haklarının olması,

kayıp olma risklerine karşı hisse senedinin üzerinde kime ait olduğu belirtilmiş olduğundan daha güvenilir olması bakımından ve devrinin hamiline yazılı hisse senedine göre daha kolay ve masrafsız olmasından şirketler ana sözleşmelerinde paylarını nama yazılı olarak belirterek nama yazılı hisse senedi bastırmaktadırlar.

Nama yazılı hisse senetleri basıldıktan sonra herbir hissedar ayrı sayfada takip edilmek suretiyle şirketin pay defterine işlenmesi gerekmektedir.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda “hisse senedi” yerine “pay senedi” tabiri yasal bir terim olarak kabul edilmiştir. Bu yüzden, “nama yazılı hisse senedi” ile “nama yazılı pay senedi” farklı terimler değildir. Aynı resmi belgeyi ifade eder.

Hamiline yazılı pay senedi basımı hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Nama Yazılı Hisse Senedi Basımı için Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Anonim Şirketin kuruluş gazetesi
  • Limited’ten A.Ş. geçmiş ise nevi değişikliği gazetesi
  • Kuruluşun ardından sermaye artırımı olmuşsa son sermaye gazetesi
  • Kuruluştan sonra ünvan değişikliği olmuşsa unvan değişikliği gazetesi
  • Hisse senedi basımıyla ilgili yönetim kurulu kararı
  • Hissedarların adres bilgileri

Nama Yazılı Hisse Senedi Bastırmak için Yönetim Kurulu Kararı Mecburi mi?

Nama yazili hisse senedi 300x225 - Nama Yazılı Hisse SenediTürk Ticaret Kanunu’nun 486 ncı maddesinin ikinci fıkrasında “Yönetim kurulunun hamiline yazılı pay senetlerinin bastırılmasına ilişkin kararı tescil ve ilân edilir, ayrıca şirketin internet sitesine konulur.” İfadesi kullanılmıştır. Bu ifade hamiline yazılı hisse senetlerini kapsamaktadır fakat yinede nama yazılı hisse senetlerinin basımından önce genel görüş olarak usulen yönetim kurulu kararı almada fayda vardır, kararda hangi hissedara hangi küpürden ne kadar basılacağı belirtilmesi pay senetlerinin basımından sonra dağıtılması esnasında size kolaylık sağlayacaktır.

Nama yazılı hisse senetlerinin bastırıldıktan sonra pay defterine kaydedilmesi

Anonim şirketler pay defteri tutmakla yükümlüdür. Pay defteri, anonim şirketlerde pay sahiplerinin kaydedildiği ve alınan yönetim kurulu kararlarını üzerine yapıştırıldığı sıra numaralı defterdir.

Anonim şirketlerde pay defterine, senede bağlanmamış paylar ile nama yazılı hisse senedi sahipleri kaydedilir. Bu nedenle, nama yazılı hisse senedi bastırıldıktan sonra bu senetlere ve sahiplerine dair kaydın pay defterine işlenmesi gerekir.

Nama Yazılı Hisse Senedi Devirleri Pay Defterine Nasıl Kaydedilir?

Nama yazılı hisse senetlerinin devir yapılmasında önce hissedarlar arasında hisse senedi devir tablosu kullanılarak ciro edilir. Teslim edenin adı soyadı imzası, teslim alanın adı soyadı imzası ve diğer gerekli yerlerin doldurulmasından sonra devir alan kişiye teslim edilir. Bu duruma ek olarak, devrin şirkete karşı hüküm ifade etmesi için devri şirket yetkililerinin onaylamasından sonra pay defterine kaydedilmesi gerekir. Bu durumun sebebi ise; şirketle ilişkilerde, sadece pay defterinde kayıtlı olan kişinin pay sahibi olarak kabul edilmesidir.

Nama yazılı hisselerin devrinde bilinmesi gerekenler.

  • Nama yazılı hisse senetlerinin devredilmesi için tam bir cironun yapılmasının, bununla beraber senedin devredilene teslim edilmesi.
  • Türk Ticaret Kanunu kapsamında hisse senedinin kanuna uygun olarak devredildiği ispat edilmelidir. Aksi halde devir alan pay defterine yazılması söz konusu değildir.
  • Pay devri; şirkete karşı yalnızca pay defterine kayıt edilmesi ile mümkündür.

Nama hisse senedi 225x300 - Nama Yazılı Hisse Senediİletişim Bilgilerimiz.

Kurumsal Tel: 0212 565 10 66 pbx
makro@makrotanitim.com

Pay Senedi

Pay Senedi

18 Eylül 2023/0 Yorumlar/in Blog /tarafından admin

Anonim şirketlerde pay senedi finansal bir varlık olarak kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra pay senetleri şirketler için değerli evraklardır. Bundan dolayı da anonim şirketin sermayesini temsil etmektedir. Pay senedinin basılmasının ardından şirketin imza atmaya yetkisi olan en az 2 kişi tarafından imzalanması halinde de geçerlilik kazanmaktadır.

Pay Senedi Sahibi Nelerden Sorumludur?

pay senedi 1 300x225 - Pay SenediŞayet şirket sermaye artımına gitmiş ise bu unsura pay senedi sahibi de ortak olmaktadır. Bunun yanı sıra hisse senedi sahibi olan şirketin yönetim kurulu seçimlerinde aday olarak katılma hakkına sahiptir. Bunun dışında pay senedi sahibi artırımda taahhüt ettiği tutarları da ödemeyi kabul eder.

Hisse senedi sahibi olan kişilerin şirket sırlarını saklama yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu yükümlülük yasaldır. Hisse senedi sahibi ortaklık sözleşmesinde yer alan tüm kurallara uyarak hareket etmelidir.

Pay Senedinde Bulunması Gereken Bilgiler:

  • Şirketin Unvanı
  • Yetkililerin imzaları
  • Şirketin kuruluş sermayesi
  • Şirketin esas sermaye miktarı
  • Pay senedinin tertibini
  • Pay senedinin tertibinin tescil tarihi
  • Şirketin kuruluş tescil tarihi
  • Pay senedinin türü
  • Pay senedinin nominal değeri
  • Kaç payı içerdiğini
  • Sahtekarlığı engelleyici işlem uygulanmış olması

Adi ve İmtiyazlı Pay Senedi Nedir?

Adi hisse senedi ait olduğu şirketin belli bir bölümünü karşılayan ve şirket karından pay almak hakkı oy kullanma hakkı veren hisse senetlerini ifade etmektedir. İmtiyazlı hisse senedi adi hisse senedine kıyasla çok daha fazla ayrıcalık tanıyan hisse senedini ifade etmektedir. Şirket yönetiminde şirketin ana sözleşmesinde belirtilmesi durumunda adi pay senedine göre daha fazla oy hakkı belirlenebilmektedir. Altın hisse olarak da bilinmektedir.

Nama ve Hamiline Yazılı Pay Senedi Nedir?

Pay senedi 225x300 - Pay SenediNama yazılı hisse senedi, belirli bir şahsın adına düzenlenmiş olan senedi ifade etmektedir, senedin üzerinde sahip olduğunu kişinin adı yazmaktadır ve aynı bölümde devir tablosu bulunmaktadır hissedar bu tabloyu kullanarak hissesini devredebilmektedir, devralan yine aynı bölümü kullanarak sahip olduğunu hissesini devredebilmektedir. Hamiline yazılı olan pay senet çeşitleri kişilerin adına düzenlenmez yani pay senedinin üzerinde kimin olduğu açıkça belirtilmemektedir kimin elindeyse onun olduğu kabul edilir. Borsa kapsamında alınan ve satılan hisse senetleri hamiline yazılı hisse senetlerini ifade etmektedir.

Nama yazılı hisse senedi hakkında detaylı bilgi için linki tıklayınız.

Primli ve Primsiz Pay Senedi Nedir?

Hisse senedinin nominal değerinden daha yüksek bir bedel ile çıkarılan hisse senetleri primli hisse senedini ifade etmektedir. Hisse senedi üzerinde yazılı olan değerden çıkarılıyorsa primsiz hisse senedi olarak belirlenmektedir.

Bedelli ve Bedelsiz Hisse Senedi nedir?

Şirket kuruluşunda ya da sermaye artırımında bedeli ortaklardan alınarak çıkarılan hisse senetleri bedelli hisse senetleri olarak ifade edilmektedir. Bedelsiz hisse senetleri ise şirket karından sermayeye eklenen miktara denilmektedir.

Pay Senedi Nerelerde Kullanılır?

pay senedi basimi 300x225 - Pay SenediPay senedi ya da diğer bir adı ile hisse senedi; bir işletmede ortakların her birinin işletme üzerinde oranlarını gösteren kıymetli belgelerdir. Pay senedi düzenleyen işletmeler genellikle anonim şirketleridir. Belgede belirtilen ücret TL cinsinden olmaktadır. Pay senedi iki çeşit olarak düzenlenmektedir. Hisse senedi tipleri: hamiline ve nama yazılı olanlardır. Hamiline pay senedi; Yeni Türk Ticaret Kanunu madde 484 göre bu senede sahip olanlar işletmenin ortağı kabul edilirler. Hamiline olan belgelerde ad soyad yer almamaktadır.

Nama yazılı evraklarda ise isim bilgisine yer verilmektedir. Anonim şirketleri için bu denli öneme sahip olan bu evrakların basımının da her bir detayı oldukça önem arz etmektedir. Pay senedi basımı esnasında yapılacak ufak bir hata ileriki yıllarda ortaya çıkacağından şirket için çok ciddi neticeler doğurabilmektedir.

Pay Senedi Basımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Pay senedi ya da ekonomistlerin deyimi ile “ortaklık nüfus cüzdanı”; bir şirket için hayati öneme sahip belgelerdir. Dolayısı ile bu belgelerin basımında dikkat edilecek unsurların başında güvenlik gelmektedir. Pay senedi basımı için güvenlik teması sahte belgelerin önlenmesi açısından önem arz etmektedir. Pay senedi basımı yapan matbaalar güvenlik sorununu çözmek adına üç tane sistem uygulamaktadır. Bunlar; görünmez filigran, özel yapım kağıt, hologram teknolojisidir. Bu uygulamaların tamamını kullanmak zorunlu olmayıp şirketlerin talepleri sonucunda değerlendirerek uygulanmaktadır.

Güvenlik Uygulamaları Nasıl Yapılmaktadır?

Hologram Teknolojisi; lazer uygulamaları kullanılarak istenilen objenin üç boyutlu görüntüsünün kaydedilmesi işlemidir. Hisse senedi basımı işlemleri esnasında, belgenin üç boyutlu hologram görüntüsü alınarak sahte bir belgenin düzenlenmesini engellemek mümkün olmaktadır. Sonraki süreçte, hazırlanılan sahte bir belge ortaya çıkar ise gerçek belgenin hologram görüntüsü ile karşılaştırma yapılmaktadır. Güvenlik koruması adına bir diğer önlem filigran kullanılmasıdır. Filigran; genellikle devlet için yapılan paralarda kullanılan ve UV mor ışıkta ortaya çıkan yazıt veya simgelerdir.

Senet üzerinde yapılan filigran taklit edilmesi çok zor olduğundan dolayı önemli bir güvenlik önlemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Filigran olarak şirketler genellikle şirket amblemlerini, kurucularının fotoğraflarını ya da bir yazıtı tercih etmektedirler. Bu iki önemli güvenlik önleminin yanı sıra daha basit olan bir sistem daha vardır.

Hisse senedinin basıldığı kağıt özelikleri de basit ama pratik bir önlem olmaktadır. Basılan kağıdın kalitesi, kalınlığı, hamur özelikleri, ölçüleri, kullanılan mürekkep kalitesi gibi özelikler her hisse senedine özel olarak dizayn edilebilecek noktalar olmaktadır. Bu üç ana güvenlik bariyeri aynı anda basım yapan matbaa tarafından kullanıldığı takdirde, sahtekârlıklar çok azalacaktır.

Pay Senedi Üretimi Esnasında Dikkat Edilecekler Nelerdir?

Pay senedi bastırmak talebinde bulunan şirketler öncelikle matbaalara isteklerini iletmektedirler. Pay senedi basan matbaalarda çalışan uzmanlar ve şirket yetkilileri ortak bir plan çıkarmaktadırlar. Bu esnada tüm ayrıntılar görüşülmektedir. Şirket görevlileri isteklerini iletmekte, uzman matbaa yetkilisi ise önerilerini sunmaktadırlar. Bir hisse senedi ön yüzünde önemli detaylar bulunmaktadır.

İsim (nama ise), şirket adı, kuruluş tarihi, kuruluştaki sermayesi, pay senedinin nevi, tertibi, kaç payı içerdiği, sermayenin ödenen miktarı, işletme cinsi ve hisse senedi gibi bilgiler pay senedinin ön yüzünü kaplamaktadır. Belgenin üzerindeki yazıların puntosu, yazı tipi ve yazı rengi isteğe göre şekillendirilmektedir. Hisse senedi üzerindeki desen özellikleri ve niteliği basım yapan matbaanın makine kalitesine göre değişmektedir.

Renk yelpazesi geniş olan bir matbaa fazlaca çeşidin üzerinde renk seçeneği sağlayabilmektedir. Ayrıca hisse senedinin üzerinde şirket amblemi de yerleştirilmektedir. Ülkemizdeki çoğu işletmede çeşitli renkler kullanılmıştır. Amblemin kaliteli görünmesi ve aslına uygun renklerde dizayn edilebilmesi şirket için önemli bir unsurdur bunun için logonuzun vektörel hali (çizim hali) gerekmektedir.

Evrak üzerindeki yazıların ve şekillerin kaliteli ve net olabilmesi için çözünürlük oranının yüksek olması gerekir. Çözünürlük bu tip özel ve değerli evrakların basımı yapan matbaaların cihazları için olmazsa olmazdır. Pay senedinin ön yüzünde tüm bu yazıları içine alan ve genellikle renkli olan bir çerçeve bulunmaktadır.

Çerçeve yine istenilen renk ve şekilde tasarlanabilir. Kağıt kalitesi konusu ise çok hassas olmaktadır. Bazı matbaalar tek tip kağıtta basım yapabilmekte iken bazıları ise her türlü kağıda işlem yapabilmektedir. Matbaamız bu konuda lider ve tercih edilen bir markadır, arge departmanımız uzun çalışmalar sonunda elde ettiği kağıt kalitemiz ise emsallerinin çok üzerindedir.

Basımın yapılacağı kağıdın kalitesi bir güvenlik önlemi olarakta kullanıldığından özel kağıda basım yapan matbaaların  iş yeri sahipleri açısından tercih edilebilir yapmaktadır. Matbaa tercihi hisse senedi basımındaki muhtemel hataların önlenmesinde elzem olmaktadır.

İletişim Bilgilerimiz.

Kurumsal Tel: 0212 565 10 66 pbx
makro@makrotanitim.com

Hisse Senedi Sahiplerinin Hakları ve Yükümlülükleri

Hisse Senedi Sahiplerinin Hakları ve Yükümlülükleri

18 Eylül 2023/0 Yorumlar/in Blog /tarafından admin

Hisse senedi sahiplerinin hakları ve yükümlülükleri hissedarların şirketteki haklarının ve üzerine düşen vazifelerin neler olduğun bilmesi gerekir. Hisse senetleri, anonim ortaklığın sermayesini temsil eden ve şirket sahibine çeşitli haklar sağlayan bir yatırım aracıdır. Hisse senedi sahipleri, bir ortaklığa imza atmış olur ve çeşitli haklar doğar. Bu hakların yanı sıra ortak olunan şirkete karşı da sorumlulukları mevcuttur. Hisse senedi sahiplerinin hakları ve yükümlülükleri ise:

  • Ortaklık hakkı,
  • Yönetime katılma ve yönetimle ilgili alınan kararlarda oy kullanma hakkı
  • Kar payı ve veya temettü alma hakkı (temettüden gelir elde etme hakkı)
  • Rüçhan hakkı (yeni pay alma hakkı)
  • Bedelsiz pay alma hakkı
  • Tasfiyeden pay alma hakkı,
  • Bilgi edinme hakkıdır.

Şirket Yönetimine Katılma Hakkı:

Hisse senedi sahiplerinin haklari 225x300 - Hisse Senedi Sahiplerinin Hakları ve YükümlülükleriHisse senedi sahiplerinin hak kazandığı ilk konu şirket yönetimine katılma hakkıdır. Şirket yönetim kurulunu seçme hakkı ile beraber bu kurula seçilme hakkı da kazanılmaktadır.

Kar Payı Hakkı:

Kar payı hakkı, pay sahibi olan kişilerin en kıymetli mali haklarının başında gelmektedir. Bu kar payı; pay sahibi olan kişinin, kazanılmış haklarındandır. Ancak sınırlandırılabilir hakları kapsar. Türk Ticaret Kanunu kapsamında kanuni ve ihtiyari yedek mali değerle, kanun ve esas sözleşme kapsamında ayrılması gereken diğer kıymetli karlardan ayrılmadığı sürede kar payı dağıtılmamaktadır.

Hisse senedi basımı hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Rüçhan Hakkı (Yeni Pay Alma Hakkı):

Rüçhan hakkı yeni pay alma hakkıdır. Ortakların mevcut sermaye payı oranında arttırılmış olan sermaye bölümünden de aynı oranda pay alma hakkı bulunmaktadır.

Oy Hakkı:

Her hisse senedi sahibine en az bir oy hakkı kazandırmaktadır. Bunun yanı sıra, belirtilen esasa ters olmamak koşulu ile hisse senetlerinin sahiplerine vereceği oy hakkının sayısı esas sözleşme kapsamı ile tayin imkanı doğabilir.

Bilgi Edinme Hakkı:

Pay sahiplerinin bilgi alma hakkı esas mukavele ile ya da şirket organlarından birinin kararı ile engellenememekte ya da sınırlandırılmamaktadır.

Tasfiye Bakiyesine Katılma Hakkı:

Tasfiye neticesinde bir artığın kalması durumunda geçerli olmaktadır. Her hisse senedi sahibi bu artıktan sahip olduğu pay kadar da faydalanabilmektedir.

Sır Saklama Borcu:

Her hisse sahibi daha sonra ortaklıktan ayrılmış olsa dahi şirket sırlarını korumakla mükelleftir. Aksi halde yaptırımlar söz konusu olabilmektedir.

İletişim Bilgilerimiz.

Kurumsal Tel: 0212 565 10 66 pbx
makro@makrotanitim.com

İmtiyazlı Hisse Senedi Basımı

İmtiyazlı Hisse Senedi Basımı

17 Eylül 2023/0 Yorumlar/in Blog /tarafından admin

İmtiyazlı hisse senedi basımı veya İmtiyazlı Paylar imtiyaz; kâr payı, tasfiye payı, rüçhan ve oy hakkı gibi haklarda, paya tanınan üstün bir hak veya kanunda öngörülmemiş yeni bir pay sahipliği hak şeklinde tanımlanmıştır. İmtiyaz, ilk esas sözleşme ile veya daha sonra esas sözleşme değişikliği yapılarak paya tanınabilir.

Imtiyazli hisse senedi basimi 225x300 - İmtiyazlı Hisse Senedi BasımıOyda İmtiyaz, İmtiyazların en yaygın görülen şekli oyda imtiyazdır.
oyda imtiyazın, eşit itibarî değerdeki paylara farklı sayıda oy hakkı verilerek tanınabileceği düzenlenmiştir. Oyda imtiyaz, sermaye şirketlerinde geçerli oransallık ilkesine getirilen bir istisnadır.

Ne kadar sermaye, o kadar hak kuralından sapılarak bazı paylara karşılık oluşturdukları sermayeye oranla daha fazla oy hakkı tanınmasıdır. Kanun koyucu oyda imtiyaz tanınmasına bir sınır getirmiş ve bir paya en fazla on beş oy tanınabileceğini düzenlemiştir.

Ayrıca oyda imtiyaz, esas sözleşme değişiklikleri ile ibra ve sorumluluk davası açılmasına yönelik genel kurul kararlarında kullanılamaz. Yönetim Kurulunda Temsil Edilme İmtiyazı belirli gruplara yönetim kurulunda temsil edilme hakkı tanınabilir.

Esas sözleşmede öngörülmek şartıyla belirli pay gruplarına belirli bir grup oluşturan pay sahiplerine veya azlığa yönetim kurulunda temsil edilme hakkı tanınabilir. Bunun yanında yine sayılan bu gruplara aday önerme hakkı da tanınabilir.

Genel kurulda bu şekilde önerilen adayın haklı bir sebep olmadığı takdirde yönetim kurulu üyesi olarak seçilmesi gerekir. Aksi takdirde alınan genel kurul kararı esas sözleşmeye aykırı olacağından iptal edilebilir. İmtiyazlı Hisse Senedi Basımı için bizi arayın.

Hisse senedi Basımı hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

İletişim Bilgilerimiz.

Kurumsal Tel: 0212 565 10 66 pbx
makro@makrotanitim.com

Seite 1 von 212

Son Yazılar

  • hisse senedi basımıHisse Senedi Basımı19 Eylül 2023 - 11:24
  • hisse senedi basan matbaaHisse Senedi Basan Matbaa18 Eylül 2023 - 14:40
  • Anonim Şirket Pay Devri Nasıl Yapılır?Anonim Şirket Pay Devri Nasıl Yapılır?18 Eylül 2023 - 10:34
  • Hamiline Yazılı Hisse Senedi MKK BildirimHamiline Yazılı Hisse Senedi MKK Bildirim18 Eylül 2023 - 10:12
  • Anonim Şirkette Hisse Senedi Bastırma ZorunluluğuAnonim Şirkette Hisse Senedi Bastırma Zorunluluğu18 Eylül 2023 - 08:38

Kategoriler

  • Blog

Hakkımızda

% 100 müşteri memnuniyeti - Tel: 0542 645 60 29
Matbaamız Anlaşmalı Matbaa olup Fatura basımı, Hisse Senedi Basımı ve Hisse Senedi Basan Matbaa olarak hizmet vermektedir.
Mali Müşavir denetiminde ÜCRETSİZ danışmahlık hizmeti vermektedir.
Güvenliğiniz için 3 boyutlu hologramda IHMA sertifikalı hologram kullanmaktayız.

Son Konular

  • Hisse Senedi Basımı
  • Hisse Senedi Basan Matbaa
  • Anonim Şirket Pay Devri Nasıl Yapılır?
  • Hamiline Yazılı Hisse Senedi MKK Bildirim
  • Anonim Şirkette Hisse Senedi Bastırma Zorunluluğu

Takip Et

Kategorilerimiz

  • Blog
Scroll to top